• 0001_TACK_for_i_ar_ESSX.jpg
  • 02_tobias_och_calle_001.jpg
  • 03_di_leva_002.jpg
  • 04_musse_001.jpg
  • 05_shadow_boxer_001.jpg
  • 06_scandic_002.jpg
  • 07_Emma_Igelstrom_001.jpg

"Ibland räcker det att vara tillräckligt bra"

Mattias Ljungberg är mannen bakom den omtalade "semmelwrapen". I somras fixade han prins Carl Philips bröllopstårta. Lagkapten i svenska konditorlandslaget är han också. Vad har en proffskonditor på BollnäsEss att göra?

– Hehe, ja det är lite som att släppa in en katt bland hermelinerna kanske. Men jag har nog en del fina vinklingar som kan vara intressanta även för den här publiken, säger Mattias Ljungberg när ingressens fråga kommer på tal.

Mattias Ljungberg är en av Sveriges mest kreativa och konstnärliga konditorer. Han har vunnit titeln Årets konditor och han är dubbel guldmedaljör från Culinary Olympics med svenska kocklandslaget. Till vardags återfinns han på Tössebageriet i Stockholm. Vid intervju-tillfället håller Mattias och hans kollegor just på med det intensiva slutarbetet kring prins Carl Philips bröllopstårta, så det är
en eftertraktad eftertraktad stjärnkonditor som tar sig tid att prata:

– Ja, om en timme kommer en journalist från TV4 hit, sedan ska jag även göra en till intervju idag, plus en podcast. Och sådär håller det på varenda dag just nu, det gäller att ha tjockt pannben (skratt).

Balansen mellan arbete och fritid är vid den här tiden rätt kraftigt förskjuten för Mattias Ljungberg.

– Det kan man lugnt säga... Därför jag åker ut till skärgården, där jag har en stuga, och snickrar lite emellanåt. Det är skönt att få tänka på skruv och spik och rensa skallen från allt som har med jobbet att göra.

Snart möter du en träningsfokuserad publik under BollnäsEss – vad kan vi vänta oss från dig?
– Ja, jag kommer inte att stå och prata bullar i alla fall (skratt). Det blir mer karriären, livet ochden mentala biten; jag kommer att berätta hur jag tänker och resonerar. Ett av mina motton är till exempel "tillräckligt bra". Det finns många som haussar upp sina ambitioner och mål, vilket i och för sig kan vara bra på sitt sätt. Men det är vanligt att det pratas om att du ska "ge allt" för det du satsar på. Du undrar jag: Ska du verkligen det? Ska du verkligen ge ditt hem? Dina barn? Din mat...? Det jag menar är att ibland räcker det att vara "tillräckligt bra" för att till exempel vinna VM. Jag tror det kan vara nyttigt för många att få en lite sundare vinkling på sina ambitioner.

Vad innebär ordet balans för dig?

– Det kan vara allt från att hitta balansen i livet till att få balans på en 3,5 meter hög bröllopstårta...